Koliko konjskih moči je dovolj?

Koliko konjskih moči je dovolj?

Francija je od leta 1985 držala z Nemčijo in je malone včeraj še vztrajala pri meji 100 KM. A ta duh se še ni razblinil. Birokrati v EU stalno čez zadnja vrata potiskajo idejo, da bi bilo v smislu varnosti na cestah potrebno omejiti moč motociklov na 100 KM ali 74 KW.

Torej, ali je visoka motorna moč nevarna?

Ni vseeno ali zasuk ročice plina za 10 kotnih stopinj sprosti 20 ali 80 KM. Motorist ne bo na glas povedal, da veliko moči pomeni krasne pospeške, ki jih nobeno drugo vozilo ne uspe pričarati.

Stranski učinki divjega pospeševanja so malo časa za dojemanje in reagiranje ter tudi previsoka hitrost. Hudič se seveda skriva v podrobnostih.

Pomembneje od številke največje moči je, kako motor vleče, torej navor.

Tu pa se užitek brutalno neha in udari grenka resnica: da si rešiš glavo, potrebuješ za zaviranje ali izogibanje tako čas kot prostor. Strah, tesnoba in panika kradejo čas, ki je na voljo.

Če naj bo vožnja varna, potem mora motocikel brez napora doseči 150 ali 160 km na uro. To pomeni, da bi s tri četrtine plina vozil z lahkoto 120 km/h, kar je solidna potovalna hitrost. In na vseh domačih cestah in cestah naše soseščine je tudi odločno preveč. Za doseganje takšne hitrosti motor potrebuje okoli 50 KM. To je moč, ki zelo solidno vleče motocikel in dva potnika s prtljago.

Testiranja v realnih prometnih razmerah kažejo, da je (za dovolj izkušenega voznika!) 100 KM idealna količina moči. Tudi 120 KM še ne ustvarja glavobola, smo pa že zelo blizu.

Bolj je navor traktorski in bolj je enakomerno raztegnjen skozi široko območje vrtljajev, lažje bo življenje, ker se ne bo potrebno vsak trenutek vožnje ubadati z izbiro najbolj primerne prestave.

Vir: http://vsebovredu.triglav.si

About The Author

admin

No Comments

Leave a Reply

Financiranje

Odplačilna doba do 240 mesecev!

V sodelovanju z banko Sberbank vam ponujamo ugodno in enostavno financiranje nakupa motorja ali dodatne oz. zaščitne opreme. Spodnji kalkulator je striktno informativne narave, baziran na splošnem izračunu spletne strani Sberbank. Za dodatna vprašanja nam pošljite povpraševanje preko gumba, ki se nahaja pod informativnim kalkulatorjem.
*Efektivna obrestna mera ali EOM je letna stopnja, ki odraža dejansko ceno denarja in se izračuna z upoštevanjem pogojev kredita, to je skupnega zneska kredita, roka črpanja, roka vračila, števila mesečnih obveznosti, obrestne mere, stroškov odobritve; njen izračun pa je kot informacija namenjen kreditojemalcu in za izpolnitev zahteve po izračunu EOM v skladu z zakonskimi določbami Zakona o potrošniških kreditih (ZPotK-1, Uradni list RS 59/2010 in naslednji). Izračun efektivne obrestne mere ali EOM je informativne narave in velja na dan izdelave tega izračuna. Izračun EOM se lahko spremeni, če se spremeni katerakoli predpostavka, ki vpliva na njegov izračun. Informativni izračun je oglasno sporočilo, je informativne narave in je za banko neobvezujoč in ne predstavlja predhodnih informacij po ZPotK-1, Uradni list RS 59/2010 in naslednji. Skupni znesek plačil, ki ga mora plačati kreditojemalec je seštevek skupnega zneska kredita ter skupnih stroškov kredita.
Odplačilna doba do 240 mesecev za kredite s spremenljivo obrestno mero.
Fiksna obrestna mera z odplačilno dobo do 120 mesecev.
Gotovinski kredit lahko najamejo tudi nekomitenti, menjava banke ni potrebna.
Nizki stroški odobritve kredita.
KDO SMO?

PRODAJNI SALON MOTO-NAUTIKA

V več kot desetletju poslovanja smo vzpostavili in ohranili stike z največjimi imeni v svetu motoristike in navtike. S podjetjem Yamaha uspešno poslujemo in sodelujemo od leta 2008, v tem času pa smo postali vodilni pooblaščeni prodajalec in serviser vozil Yamaha na severnovzhodnem delu Slovenije.

Naslov:

Ptujska cesta 63
2204 Miklavž na Dravskem polju
Slovenija

Kontakt:

+386(0)2 629 04 00
+386(0)31 386 951
info@moto-nautika.com
www.moto-nautika.com

Delovni čas:

Ponedeljek - Petek
08:00 - 18:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedelja in prazniki
ZAPRTO

POTREBUJETE NASVET?

NAŠ SVETOVALEC VAM Z VESELJEM POMAGA!

MOTO