OPOZORI NASE – BODI VIDEN

OPOZORI NASE – BODI VIDEN

V prometu je motorista kar težko opaziti sredi gibanja avtomobilskih luči, prelivanja barv, igre sence in svetlobe ter zaradi ovir, ki zastirajo pogled in onemogočajo pregled.

Ponekod je v križiščih tudi višinska razlika med vozišči, kar zaradi ograj dodatno kazi preglednost. Visoke žive meje in številni izvozi na glavno prometno žilo tudi omejujejo preglednost. Razmere so zelo ugodne, da voznik avtomobila spregleda motorista.

Motoristova odgovornost je, da se pelje tam in s takšno hitrostjo, s kakršno ga drugi udeleženci v prometu tudi pričakujejo. V rahlo nenavadnih prometnih situacijah je bolje ustvariti očesni stik z drugim voznikom, kot pa peljati naprej na pamet.

Motorist mora v vsakem trenutku videti in vedeti, kaj se dogaja pred in tudi za njim. Dobesedno mora nadzorovati dogajanje okoli sebe in pravočasno ukrepati. Za najboljši občutek in stabilnost naj motorist ne nagiba glave: pogled naj bo stalno horizontalno poravnan.

Motorist mora nase opozoriti tudi z barvo oblačil in čelade. Črna in temne barve niso dobro opazne.

Kako daleč naj gleda motorist, da bo ravno prav?
Pravilo “12 sekund” vožnje daleč je kar primerno (enako kot velja znano pravilo “2 sekundi” za primerno varnostno razdaljo). Prav enako pomembno pa je, da drugi udeleženci v prometu motorista pravočasno opazijo in upoštevajo. Zato mora motorist voziti odgovorno ter z oblačili in vedenjem poskrbeti, da bo opažen.

ČELADA IN VLOŽEK PROTI MEGLJENJU

Čelada je v prometu motoristova najvišja točka, in če je živahne barve, deluje kot svetilnik na cesti. Uporabljajte najboljšo čelado, ki si jo lahko privoščite. Takšna je narejena iz boljših materialov, je udobnejša, je manj hrupna in je učinkoviteje prezračevana.

V hladu in visoki vlagi (ter če ima motorist mokre lase) se začne vizir čelade megliti. To izredno ovira pogled. Edino učinkovito zdravilo proti megljenju je dodatno vložek na vizirju, imenovan pin-lock. Pri čeladah iz srednjega cenovnega razreda je ta vložek že postal del serijske opreme.

About The Author

admin

Financiranje

Odplačilna doba do 6 let!

V sodelovanju z banko Sberbank vam ponujamo ugodno in enostavno financiranje nakupa motorja ali dodatne oz. zaščitne opreme. Spodnji kalkulator je striktno informativne narave, baziran na splošnem izračunu spletne strani Sberbank. Za dodatna vprašanja nam pošljite povpraševanje preko gumba, ki se nahaja pod informativnim kalkulatorjem.
*Efektivna obrestna mera ali EOM je letna stopnja, ki odraža dejansko ceno denarja in se izračuna z upoštevanjem pogojev kredita, to je skupnega zneska kredita, roka črpanja, roka vračila, števila mesečnih obveznosti, obrestne mere, stroškov odobritve; njen izračun pa je kot informacija namenjen kreditojemalcu in za izpolnitev zahteve po izračunu EOM v skladu z zakonskimi določbami Zakona o potrošniških kreditih (ZPotK-1, Uradni list RS 59/2010 in naslednji). Izračun efektivne obrestne mere ali EOM je informativne narave in velja na dan izdelave tega izračuna. Izračun EOM se lahko spremeni, če se spremeni katerakoli predpostavka, ki vpliva na njegov izračun. Informativni izračun je oglasno sporočilo, je informativne narave in je za banko neobvezujoč in ne predstavlja predhodnih informacij po ZPotK-1, Uradni list RS 59/2010 in naslednji. Skupni znesek plačil, ki ga mora plačati kreditojemalec je seštevek skupnega zneska kredita ter skupnih stroškov kredita.
KDO SMO?

PRODAJNI SALON MOTO-NAUTIKA

V več kot desetletju poslovanja smo vzpostavili in ohranili stike z največjimi imeni v svetu motoristike in navtike. S podjetjem Yamaha uspešno poslujemo in sodelujemo od leta 2008, v tem času pa smo postali vodilni pooblaščeni prodajalec in serviser vozil Yamaha na severnovzhodnem delu Slovenije.

Naslov:

Ptujska cesta 63
2204 Miklavž na Dravskem polju
Slovenija

Kontakt:

+386(0)2 629 04 00
+386(0)31 386 951
info@moto-nautika.com
www.moto-nautika.com

Delovni čas:

Ponedeljek - Petek
08:00 - 18:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedelja in prazniki
ZAPRTO

POTREBUJETE NASVET?

NAŠ SVETOVALEC VAM Z VESELJEM POMAGA!

MOTO