OPOZORI NASE – BODI VIDEN

OPOZORI NASE – BODI VIDEN

V prometu je motorista kar težko opaziti sredi gibanja avtomobilskih luči, prelivanja barv, igre sence in svetlobe ter zaradi ovir, ki zastirajo pogled in onemogočajo pregled.

Ponekod je v križiščih tudi višinska razlika med vozišči, kar zaradi ograj dodatno kazi preglednost. Visoke žive meje in številni izvozi na glavno prometno žilo tudi omejujejo preglednost. Razmere so zelo ugodne, da voznik avtomobila spregleda motorista.

Motoristova odgovornost je, da se pelje tam in s takšno hitrostjo, s kakršno ga drugi udeleženci v prometu tudi pričakujejo. V rahlo nenavadnih prometnih situacijah je bolje ustvariti očesni stik z drugim voznikom, kot pa peljati naprej na pamet.

Motorist mora v vsakem trenutku videti in vedeti, kaj se dogaja pred in tudi za njim. Dobesedno mora nadzorovati dogajanje okoli sebe in pravočasno ukrepati. Za najboljši občutek in stabilnost naj motorist ne nagiba glave: pogled naj bo stalno horizontalno poravnan.

Motorist mora nase opozoriti tudi z barvo oblačil in čelade. Črna in temne barve niso dobro opazne.

Kako daleč naj gleda motorist, da bo ravno prav?
Pravilo “12 sekund” vožnje daleč je kar primerno (enako kot velja znano pravilo “2 sekundi” za primerno varnostno razdaljo). Prav enako pomembno pa je, da drugi udeleženci v prometu motorista pravočasno opazijo in upoštevajo. Zato mora motorist voziti odgovorno ter z oblačili in vedenjem poskrbeti, da bo opažen.

ČELADA IN VLOŽEK PROTI MEGLJENJU

Čelada je v prometu motoristova najvišja točka, in če je živahne barve, deluje kot svetilnik na cesti. Uporabljajte najboljšo čelado, ki si jo lahko privoščite. Takšna je narejena iz boljših materialov, je udobnejša, je manj hrupna in je učinkoviteje prezračevana.

V hladu in visoki vlagi (ter če ima motorist mokre lase) se začne vizir čelade megliti. To izredno ovira pogled. Edino učinkovito zdravilo proti megljenju je dodatno vložek na vizirju, imenovan pin-lock. Pri čeladah iz srednjega cenovnega razreda je ta vložek že postal del serijske opreme.

About The Author

admin
KDO SMO?

PRODAJNI SALON MOTO-NAUTIKA

V več kot desetletju poslovanja smo vzpostavili in ohranili stike z največjimi imeni v svetu motoristike in navtike. S podjetjem Yamaha uspešno poslujemo in sodelujemo od leta 2008, v tem času pa smo postali vodilni pooblaščeni prodajalec in serviser vozil Yamaha na severnovzhodnem delu Slovenije.

Naslov:

Ptujska cesta 63
2204 Miklavž na Dravskem polju
Slovenija

Kontakt:

+386(0)2 629 04 00
+386(0)31 300205

prodaja@moto-nautika.com
www.moto-nautika.com

Delovni čas:

Ponedeljek - Petek
08:00 - 18:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedelja in prazniki
ZAPRTO

POTREBUJETE NASVET?

NAŠ SVETOVALEC VAM Z VESELJEM POMAGA!

MOTO