Popolnoma nov model WR250F Enduro za leto 2020

Popolnoma nov model WR250F Enduro za leto 2020

Samosvoj

Za sezono 2020 bo Yamaha predstavila hitrejši, močnejši in lažji motor enduro WR250F, razvit na osnovi svojega zmagovalnega motorja za motokros YZ250F. Z visoko zmogljivo nazaj obrnjeno glavo agregata, najsodobnejšo aluminijasto šasijo iz dvostranskih nosilcev, naprednim sprednjim in zadnjim vzmetenjem ter vitkejšim prenovljenim ohišjem je model WR250F nove generacije najnaprednejši Yamahin 4-taktni motor enduro s prostornino 250 cm3.

V svoji dvajsetletni zgodovini je vrhunski model enduro zaslovel kot eden najtrpežnejših in najbolj tekmovalnih dirkalnih motorjev na vseh stopnjah, izboril pa si je tudi številne državne in mednarodne lovorike. Poleg tega, da je v izjemno tekmovalnem razredu E1 večni konkurent za stopničke, pa je model WR250F priljubljen tudi med terenskimi vozniki, ki cenijo enostavnost njegove uporabe, močno zmogljivost ter izjemno zanesljivost in vzdržljivost.

Izjemno zmogljiv agregat, osnovan na modelu YZ250F

Model YZ250F je na vsaki stopnji eden od najkonkurenčnejših motorjev za motokros, o čemer priča veliko število doseženih stopničk voznikov Monster Energy Kemea Yamaha, Jaga Geertsa in Bena Watsona, na tekmovanjih za svetovni pokal FIM MX2 leta 2019, pa tudi zmaga Dylana Ferrandisa na tekmovanju AMA 250 Supercross West Championship v ZDA leta 2019.

Agregat motorja WR250F za leto 2020 tesno temelji na najnovejši zasnovi agregata YZ250F, predstavlja pa tudi širok nabor tehnologij za izboljšano zmogljivost, ki omogoča močnejšo linearno izraženo moč na širokem območju delovanja. Nov kovani bat iz aluminija doseže višje kompresijsko razmerje 13,8 : 1, skupaj z optimiziranimi časi odpiranja ventila za izgorevanje in novimi sedeži ventila sesalne odprtine pa omenjene spremembe povečajo zmogljivost stopnje navora agregata v območju nizkega in srednjega števila vrtljajev, zaradi česar je ta motor enduro najboljši stroj v kategoriji E1.

Vbrizgalnik z 10 luknjami iz prejšnjih modelov nadomešča vbrizgalnik z 12 luknjami, nova loputa za plin Mikuni velikosti 44 mm in prenovljen kanal za vsesavanje goriva pa motorju omogočata izjemno zmogljivo delovanje. Za uskladitev s spremembami in zagotavljanje izboljšanega občutka moči je model WR250F za leto 2020 opremljen z na novo zasnovano ročično in balansirno gredjo.

V primerjavi s prejšnjim agregatom zasnova modela WR250F za leto 2020 zagotavlja več moči pri vseh vrtljajih ter omogoča tudi boljšo zmogljivost pri visokem številu vrtljajev, zaradi česar gre za najkonkurenčnejši 4-taktni motor enduro s prostornino 250 cm3, ki jih je Yamaha kdaj koli predstavila.

Lažji zaganjalnik

Za lažji in hitrejši zagon med dirko je novi model opremljen z lahkim in kompaktnim zaganjalnikom, katerega premer znaša le 50 mm. Za doseganje idealne porazdelitve težišča je močan 390W zaganjalnik nameščen v bližini središča šasije, poganja pa ga kompaktna svinčena baterija, medtem ko nova enota ACM zagotavlja močno in zanesljivo oskrbo z električno energijo.

Lažja in trpežnejša sklopka

Enduro je verjetno za sklopko vsakega motorja najtežavnejše okolje. Ker sklopka nenehno drsi tako na tehničnih enoslednih stezah kot pri agresivnih pogonih s polnim plinom na posebnih preskusih, mora biti sposobna vzdržati večurno grobo prestavljanje.

Za leto 2020 se model WR250F ponaša s 6-stopenjskim menjalnikom z dolgimi prestavnimi razmerji ter novo zasnovano lažjo in trpežnejšo sklopko. Nova sklopka, ki je opremljena s posebnimi toplotno odpornimi tornimi ploščami z obrobljenim zaključkom, zagotavlja občutek lahkotnosti pri prestavni ročici in je zasnovana za neprekinjeno učinkovito delovanje dlje časa, tudi na najzahtevnejših terenih.

Zračni filter s prostim pretokom, zasnovan za modele enduro

Yamahin edinstveni agregat z nazaj obrnjeno glavo se ponaša z naprej obrnjenim sesalnim sistemom in zračnim filtrom, nameščenim na sprednjem delu rezervoarja za gorivo, na model za leto 2020 pa je nameščen novo zasnovani zračni filter, ki ga lahko zamenjate brez orodja. Skupaj s posebno zasnovo, ki omogoča prosti pretok filtra, dolžina sesalnega sistema prispeva k odličnemu občutku oprijema in linearni moči novega agregata, varjena konstrukcija ter dodatna gumijasta tesnila, ki obdajajo naležno površino, pa zagotavljajo, da v izgorevalno komoro lahko vstopi le čist zrak.

Združljivost z aplikacijo Power Tuner za pametne telefone

V letu 2020 boste zmogljivo delovanje modela WR250F lahko prilagodili brezžično, in sicer s pomočjo ustreznega pametnega telefona z naloženo aplikacijo Power Tuner. Do sedaj je bilo to mogoče storiti le z napravo Yamaha Power Tuner, zdaj pa je prilagajanje nastavitev delovanja agregata hitrejše in enostavnejše kot kdaj koli prej.

Aplikacija Power Tuner se ponaša s še širšim naborom nastavitev, ki voznikom modela WR250F omogočajo, da lahko prilagodijo izhodno moč glede na svoje želje, teren in vozne pogoje. Voznikom so na voljo 3 tovarniške nastavitve načinov upravljanja, izbirajo pa lahko tudi med 16 prilagodljivimi vrednostmi za vbrizgavanje goriva in upravljanje časa vžiga, kar jim omogoča širok nabor mogočih nastavitev. Vrednosti so za več natančnosti pri uravnavanju nastavitev v želenem območju števila vrtljajev prikazane na 3D-zemljevidu, kar omogoča izpopolnjevanje visokozmogljivega značaja agregata, ki je tako kos praktično vsaki situaciji.

Aplikacija Power Tuner omogoča tudi dnevnik tekmovanj, diagnosticiranje agregata, zaslon za nadzorovanje v realnem času in funkcijo izdelave varnostne kopije podatkov, poleg tega pa vozniki s pomočjo aplikacije lahko tudi delijo in primerjajo načine upravljanja agregata ter dnevnike tekmovanj, ko načrtujejo strategije za dirke ali pa drugim voznikom preprosto pomagajo, da jim motor služi kar najbolje.

Stikalo za izbiro načinov upravljanja agregata

Model WR250F je opremljen s stikalom za izbiro dveh načinov upravljanja agregata, ki je nameščeno na krmilo. Stikalo omogoča dva tovarniško nastavljena načina, vozniki pa lahko izberejo tudi po meri prilagojene načine upravljanja agregata z aplikacijo Power Tuner. Te načine lahko naložite v CCU (komunikacijsko krmilno enoto) modela WR250F, voznik pa lahko nato preklaplja med načini upravljanja agregata in tako motor prilagodi spremenljivim pogojem med vožnjo.

Druge spremembe agregata za leto 2020

 • Prenovljene odprtine valja, ki omejijo izgube pri črpanju
 • Prestavljena posoda za olje in merilnik za nivo olja
 • Aluminijasti impeler in prestavljena vodna cev
 • Nova vžigalna svečka z dvojno elektrodo
 • Lahki sorniki in vijaki

ŠASIJA

Nova šasija iz dvostranskih nosilcev za odzivnejšo vodljivost

Nova aluminijasta šasija iz dvostranskih nosilcev se ponaša s prenovljeno zasnovo, kar med drugim vključuje tudi ravne nosilce rezervoarja za gorivo, za doseganje želenega ravnovesja togosti pa je opremljena z novo razvitimi glavnimi nosilci agregata z dodatnimi zunanjimi ploščami. Nova zasnova omogoča za približno 15 % večjo togost celotne šasije ter tako zagotavlja lahkoten in uravnotežen občutek ter odličen nadzor nad podlago.

Vrhunsko sprednje in zadnje vzmetenje

Yamahini sistemi za sprednje in zadnje vzmetenje so splošno znani kot eni od najboljših, če ne kar najboljši sistemi na področju terenske vožnje. V letu 2020 bo model WR250F opremljen s sprednjimi vilicami z ločenim sistemom za zrak in olje (AOS), podobnimi tistim, ki jih najdemo na modelu YZ250F, s posebnimi enduro nastavitvami, ki omogočajo nadzor nad vožnjo pri nizkih in visokih hitrostih po širokem razponu trdih in mehkih podlag.

Nove vilice Kayaba (KYB) s cevmi premera 25 mm, kar je za 1 mm več kot pri prejšnjem modelu, in s povečano stopnjo pretoka olja omogočajo varen občutek stika s tlemi. Nova listnata vzmet v ventilu pri srednji hitrosti (MSV) se odzove že na najmanjšo količino pretoka olja in omogoča odlično vzmetenje pri nizkih hitrostih, nastavitve enduro za vilice pa zagotavljajo občutek nadzora ter gladek prehod med stisnjenim in raztegnjenim položajem blažilnika. Nove vilice se ponašajo tudi z bolj togimi nosilci sprednje osi, ki pomagajo pri zmanjševanju prožnosti in tako zagotavljajo občutek večje količine trenja za višjo stabilnost in okretnost.

Nov blažilnik na zadnjem delu, ki je osnovan na blažilniku modela YZ250F, je opremljen z močnejšo in lažjo vijačno vzmetjo, ki prihrani 350 gramov teže, za hladnejše in stabilnejše vzmetenje pa smo kapaciteto rezervoarja povečali za 30 cm3.

Večji in ožji rezervoar za gorivo

Zahvaljujoč uporabi novega in večjega 7,9-litrskega rezervoarja za gorivo, ki je za 0,5 litra prostornejši od rezervoarja v prejšnjem modelu, je večji tudi vozni razpon motorja novega modela WR250F. Nova zasnova temelji na zasnovi modela YZ250F, dodatno kapaciteto pa smo dosegli tako, da smo rezervoar podaljšali proti središču motorja in tako dosegli optimalno ravnovesje.

Ožji in bolj prefinjen oklep, izboljšana ergonomija

V letu 2020 bo ta visokozmogljivi 4-taktni motor s prostornino 250 cm3 dobil novo tekmovalno preobleko, ki ga bo postavila ob bok novemu modelu leta 2019, WR450F, ter najnovejšim modelom YZF motorjev za motokros. Novi pokrovi hladilnikov in zračnih filtrov motorju dajejo bolj gladek in enoten videz, novi stranski pokrovi in zadnji blatnik pa poskrbijo za agresivnejši pridih. Da bi bil motor še naprej videti odlično, je tu oklep z novo, trpežno in odporno ulito grafiko.

Čeprav novi rezervoar lahko sprejme več goriva, je oklep modela za leto 2020 pravzaprav ožji od prejšnje zasnove, skupaj z bolj ploščatim in nižjim sedežem pa se izboljšata ergonomija in mobilnost voznika.

Nov, eleganten pokrov žarometa

Videz družine motorjev WRF se še poudari z novim, elegantnim pokrovom žarometa, ki je nameščen nižje na vilicah in je tako bližje vozniku. Takšna namestitev prispeva k boljši porazdelitvi težišča, z zornega kota voznika pa zagotavlja tudi lahkotnejši, okretnejši občutek.

Trpežnejša in lahka zaščitna plošča

Za zagotavljanje visoke stopnje zaščite je model WR250F opremljen z novo zaščitno ploščo, izdelano iz lahke plastike. Poleg tega, da pomaga ščititi okvir, vodno črpalko, cevi in agregat, prepreči tudi nabiranje umazanije in blata, kar bi lahko povzročilo dodatno težo med vožnjo, ploščata osnova pa zagotavlja brezskrbno vožnjo po skalnatem terenu in čez podrta drevesa.

Lahek senzor hitrosti in izjemno natančen zaslon

Nov lahki senzor sprednjega kolesa pošlje podatke izjemno natančnemu zaslonu za prikazovanje hitrosti, ker pa smo odstranili pogonski kabel in obroč merilnika hitrosti prejšnjega modela, nov sistem omogoča tudi hitrejše odstranjevanje in namestitev sprednjega kolesa. Na kompaktnem zaslonu so prikazani tudi kazalniki nivoja goriva in upravljanja z agregatom.

Ključne lastnosti modela WR250F za leto 2020

 • Popolnoma nova zasnova za leto 2020
 • Visokozmogljiv agregat, značilen za motorna kolesa enduro, osnovan na zasnovi modela YZ250F
 • Prenovljeni časi odpiranja ventila in preoblikovane izpušne odprtine
 • Nov vbrizgalnik goriva z 12 luknjami znamke Denso z novo loputo za plin Mikuni velikosti 44 mm
 • Novi sedeži ventilov sesalne odprtine z več koti
 • Lahek bat z višjim kompresijskim razmerjem
 • Nova ročična in balansirna gred
 • Nova vzdržljiva in toplotno odporna sklopka
 • Nov lahek in kompakten električni zaganjalnik agregata
 • Nova enota ACM z visoko izhodno močjo
 • 6-stopenjski menjalnik z dolgimi prestavnimi razmerji in prenovljeno odmično gredjo
 • Način upravljanja z vbrizgavanjem goriva in časom vžiga, značilen za motorna kolesa enduro
 • Združljivost z brezplačno Yamahino aplikacijo za pametne telefone Power Tuner
 • Komunikacijska krmilna enota omogoča uporabo aplikacije Power Tuner
 • Stikalo za izbiro 2 načinov upravljanja, nameščeno na krmilo
 • Novo zasnovana šasija iz dvostranskih nosilcev z nosilci agregata, značilnimi za motorna kolesa enduro
 • Nove sprednje vilice s sistemom AOS po vzoru modela YZ250F z večjimi, 25-milimetrskimi cevmi
 • Nov lahek zadnji blažilnik
 • Večji 7,9-litrski rezervoar za gorivo
 • Nova toplotna zaščita motorja
 • Novi nosilci sprednje osi po vzoru modela YZ250F
 • Nov, bolj ploščat in nižji sedež po vzoru modela YZ250F
 • Nova, trpežna in odporna ulita grafika

Terenski tekmovalni modeli 2020

Z bleščečo dediščino tekmovanj, ki vključuje tudi zmago v skupnem seštevku tekmovanja ISDE leta 2017 ter stopničke v Dakarju za dirkalno različico, je model WR450F dokazani zmagovalec. Za sezono 2019 je bil motor popolnoma na novo zasnovan z lažjo, ožjo šasijo in hitrejšim agregatom. Nov model WR450F za leto 2020 pa se ponaša z novo grafično podobo ter še naprej nudi najboljšo kombinacijo zmogljivosti, nadzora, trpežnosti in vrednosti v kategoriji 450 cm3.

Razpoložljivost

Novi model WR250F za leto 2020, kot tudi model WR450F za leto 2020, bosta na voljo pri Yamahinih prodajalcih od oktobra 2019. Modela WR250F in WR450F bosta na voljo samo s tekmovalnimi specifikacijami in brez homologacije EU4, zato ju boste lahko uporabljali le na zaprtih dirkalnih stezah, zasebnih območjih in na določenih dogodkih, na katerih lahko sodelujejo vozila brez registracije. Za več informacij in za lokalno maloprodajno ceno se obrnite na lokalnega Yamahinega predstavnika za stike z javnostjo.

Originalna Yamahina dodatna oprema

Z originalno Yamahino dodatno opremo in zmogljivimi deli GYTR® lahko vsak voznik Yamahin serijski model predela v edinstven tovarniški dirkalni motor. Zasnovani za večjo zmogljivost, funkcionalnost in slog, sestavni deli vključujejo izpušne sisteme in dušilnike iz titana, kovinske pokrove za sklopko, diske, kolesa, ščitnike in še več.

Yamaha v tesnem sodelovanju z odobrenimi dobavitelji razvija nove izdelke, zato se linija originalnih Yamahinih delov in dodatne opreme nenehno razvija. Za več informacij obiščite našo spletno stran.

About The Author

admin
KDO SMO?

PRODAJNI SALON MOTO-NAUTIKA

V več kot desetletju poslovanja smo vzpostavili in ohranili stike z največjimi imeni v svetu motoristike in navtike. S podjetjem Yamaha uspešno poslujemo in sodelujemo od leta 2008, v tem času pa smo postali vodilni pooblaščeni prodajalec in serviser vozil Yamaha na severnovzhodnem delu Slovenije.

Naslov:

Ptujska cesta 63
2204 Miklavž na Dravskem polju
Slovenija

Kontakt:

+386(0)2 629 04 00
+386(0)31 300205

prodaja@moto-nautika.com
www.moto-nautika.com

Delovni čas:

Ponedeljek - Petek
08:00 - 18:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedelja in prazniki
ZAPRTO

POTREBUJETE NASVET?

NAŠ SVETOVALEC VAM Z VESELJEM POMAGA!

MOTO